Olika värmepumpar

/splita.png

En värmepump passar lika bra till villan som till flerfamiljshuset och fastigheten, fördelarna är många. Har man bestämt sig för att investera i en värmepump till sin bostad eller fastighet är det dags att se efter vilken modell man ska välja. Det finns en rad olika typer av värmepumpar som fungerar med samma princip fast genom olika metoder, vilken just du ska välja beror till största del på vart du bor och den omkringliggande miljön. Olika värmepumpar värme från olika element och därför spelar naturen runt om kring ditt hem stor roll för ditt val av värmepump.

 

Frånluftsvärmepump

Denna värmepump är idag den vanligaste eftersom den går att installera överallt, den kränger inget speciellt element att hämta värme från då den omvandlar luften. Frånluftvärmepumpen är därför även den billigaste typen av värmepump man kan installera i sitt hem. Genom att ta tillvara på den värmen i luften som ventileras ut via bostadens ventilationssystem återför värmepumpen värmen tillbaka in i huset och bidrar till ett behagligt inomhusklimat.

Luftvärmepump

Det finns två typer av luftvärmepumpar: luft-luftvärmepump och luft-vattenvärmepump. En luft-luftvärmepump, som även ibland kallas komfortvärmepump, är den typen av värmepump som kan omvandlas till en luftkonditionering i hemmet. Luft-luftvärmepumpen kan värma upp ett hus på ca 100-150 kvm om huset har en någorlunda öppenplanlösning och utomhustemperaturen inte sjunker under 20 minusgrader. Luft-vattenvärmepumpen har en lite bullrig utomhus del men överför värmen till bostadens vattenburna värmesystem så som radiatorer/element. Dock gäller samma princip som med luft-luftvärmepumpen: utomhustemperaturen får inte sjunka under 20 minusgrader. Därför passar denna värmepump bättre i de södra delarna av landet där vintrarna är mildare.

Ytjordvärmepump

Denna värmepump använder en kollektorslang för att utnyttja den värme som lagrats i marken och passar de flesta hushållen. Kollektorslangen placeras ut på ett djup om ca 0.6-1.5 meters djup över ett område om ca 500 kvm, på grund av sin effektivitet rekommenderas denna värmepump till hushåll med hög energiförbrukning.

Sjövattenvärmepump

Denna värmepump använder samma metod som ytjordvärmepumpen men kräver dock att man bor i ett område med tillgång till sjö eller vattendrag som inte fryser igen på vintern. Även denna värmepump lämpar sig bra för hushåll med hög energiförbrukning på grund av sin effektivitet.

Bergvärmepump

En bergvärmepump kräver, precis som namnet avslöjar, att man bor i ett område med bra berggrund eftersom det är här värmepumpen hämtar värme. Värmepumpen utnyttjar det varma grundvattnet som finns i Sverige, vattnet håller en stadig temperatur på 6-8 grader och håller samma temperatur året om. Vattnet är, till skillnad från vad många tror, inte uppvärmt av jordens inre utan av solen vid markytan.

Genom att borra hål i marken och sedan öra ner en kollektorslang kan man, med samma metod som ytjordvärmepumpen, utnyttja värmen i grundvattnet.

När du ska investera i en ny värmepump bör man alltid rådfråga vilken typ man bör välja beroende på var man bor, vanligen kan den återförsäljare du väljer hjälpa dig med frågor du har.